Leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling

Wat onderscheidt een manager van een leider?
In het boek Organisaties op de divan stelt Manfred Kets de Vries dat managers zich bezighouden met de wijze van besluitvorming en de wijze waarop wordt gecommuniceerd. En dat leiders zich meer bezighouden met de inhoud van besluiten en de inhoud van de communicatie.

Een manager of een leider? Wat ben jij?

Een leider brengt nog iets anders mee, waardoor hij of zij die rol ook krijgt. De leider heeft ingrijpende ervaringen in zijn of haar leven gehad en die doorgewerkt, zin gegeven, ze tot verrijking kunnen maken. Hij of zij is weliswaar oprecht dienstbaar aan het grotere geheel waarvan hij of zij deel uitmaakt, maar hij of zij is evenzeer de eigen weg toegewijd. Dit vraagt een voortdurend nieuwsgierig zijn naar eigen onderliggende patronen en onbewuste overtuigingen, een bereidheid zichzelf tot onderwerp van vragen te maken.
 

Effectief leiderschap ontstaat wanneer de leider in staat is leiderschap te bieden dat aansluit bij de behoefte van de mensen aan wie hij of zij leiding geeft.


Een effectief leider is een leider die in staat is zijn of haar eigen persoonlijkheid optimaal in te zetten, te gebruiken bij het leidinggeven.
Het is precies die innerlijke rijkdom of wijsheid die de leider meeneemt in de positie die hij of zij binnen de organisatie verwerft. Door het zelfonderzoek is de leider in staat de diepere dynamieken in de organisatie en tussen de mensen waar te nemen, te respecteren en te accepteren, en deze een plek te geven in de communicatie en besluitvorming. Dat is waar de effectieve leider toe in staat is.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Anti-spam - Vul aub de letter hieronder in *


Loading...